Mini Theater Friesland "Een verre pijn" in Sparjebird Hemrik

Mini Theater Friesland “Een verre pijn” in Sparjebird Hemrik
Actueel

Openluchttheater ‘Een verre pijn’ op 1 en 2 mei in Sparjebird Hemrik

Het Mini Theater Friesland speelt op woensdag 1 mei en donderdag 2 mei, beide avonden om 20:00 uur, het theaterstuk ‘Een verre pijn’ als openluchtvoorstelling in Sparjebird in Hemrik. De voorstelling wordt gespeeld in het kader van herdenking en bevrijding rond 4 en 5 mei.

Stichting Mini Theater Friesland (MTF) is een voorziening voor amateurtheater in Heerenveen en heeft als belangrijkste doelstelling het brengen van Nederlandstalig kwaliteitstoneel. Door een combinatie te maken van ervaren en onervaren spelers hoopt de stichting het amateurtoneel in de regio te stimuleren en tegelijkertijd hoogwaardige, bijzondere voorstellingen neer te zetten. Het MTF werkt met wisselende spelers en met wisselende regisseurs. Door deze werkwijze heeft de stichting de afgelopen jaren al meer dan honderden amateurs een rol kunnen geven en zijn er enkele tientallen stukken over het voetlicht gebracht.

Kinderen van een NSB-vader

In het kader van de komende 4 mei-herdenking en 5 mei-viering heeft het Mini Theater Friesland een bijzondere productie gemaakt voor het publiek anno 2019 en speelt het gezelschap op een al even bijzondere locatie, Sparjebird speelbos in Hemrik. De gekozen locatie is extra bijzonder vanwege het verleden. Tussen 1939 en 1945 was Sparjebird een N.A.D.-kamp (Nederlandse Arbeids Dienst) en na 1945 heeft het een aantal jaren, tot 1951, dienst gedaan als interneringskamp voor NSB’ers, collaborateurs, moffenmeiden en (kinderen van) ‘foute’ Nederlanders die heropgevoed moesten worden.

Het historische ‘Kamp Sparjebird’ vormt nu het decor van het theaterstuk ‘Een verre pijn’, geschreven door Henk John. De voorstelling heeft vier inmiddels volwassen kinderen van een vader met een NSB-verleden als personages, samen met hun vier verwanten. Dat levert bij tijd en wijle heftige confrontaties op, niet alleen in dramatisch opzicht maar zeker ook op humoristisch vlak, al is die humor schurend.

Korte inhoud

Het aanstaande overlijden van hun vader is voor de vier kinderen aanleiding in hun reeds lang verlaten en sindsdien weinig bezochte ouderlijk huis bij elkaar te komen. Rudolf, de oudste zoon, is ongetrouwd gebleven. Zijn zuster Magda is getrouwd met een rijke schoenwinkelier en is de trotse moeder van de eerstejaars studente medicijnen, Manon. Ingeborg, het derde kind, is een buitenbeentje en leeft samen met een Somalische vluchteling. Tenslotte is er Gerda, die getrouwd is met Frits.

Alle vier kinderen zijn tijdens, of net na de oorlog geboren. Al gauw blijkt hun verleden belast: hun vader was gedurende de oorlog lid van de NSB en actief als landwachter. Zijn kinderen voedde hij op in de geest die de Nationaal Socialistische ideologie voorstond. Het bij elkaar komen van de geheel van elkaar vervreemde kinderen vormt de dramatische kern van het toneelstuk. De bij hen in hun jeugd ingebrachte haatgevoelens hebben weinig nodig om in alle hevigheid los te komen. De verpleger van de vader meldt de ontwikkelingen rond het stervensproces en ieder stadium vormt een aanleiding om elkaar opnieuw en verhevigd met het ontleedmes van de eigen frustraties te lijf te gaan.

Regisseur Henk Mulder

Het toneelstuk is in 1974 geschreven door Henk John en wordt nu gespeeld onder regie van Henk Mulder uit Gorredijk. Henk Mulder (59) is al zo’n dertig jaar actief in het amateurtoneel, als acteur en als regisseur. Voor het MTF regisseerde hij in het seizoen 2017/2018 ‘De Koning sterft’ van Ionesco. Zijn manier van regisseren kun je betitelen als gedreven en passievol. Spelplezier staat bij Mulder hoog in het vaandel. In ‘Een verre pijn’ wordt gespeeld door Yoeri van Stokkem, Ruud van Doorn, Ineke de Vries, Albertina van der Wal, Meint Oosterhof, Hans Verhoef, Nanne Mazereeuw en Neeltje de Boer.

Kaarten voor de voorstellingen in Hemrik zijn te reserveren via Theater De Skâns in Gorredijk (www.skans.nl).

 

1 en 2 mei 2019
Sparjebird speelbos, Hemrik
aanvang 20.00 uur | entree €13,50
Reserveren: www.skans.nl