Geen categorie

Holocaust-Hollywood een aangrijpende voorstelling over het leven van Ilse Weber

.‘Holocaust-Hollywood, De kinderen van Ilse Weber’

Deze voorstelling vertelt op indringende wijze over het leven van schrijfster Ilse Weber en haar kinderen. Deze Joodse  vrouw van Duits-Tsjechische afkomst, schreef kinderboeken, hoorspelen en prachtige gedichten. Haar werk en aan grijpende beelden uit het concentratiekamp

Theresienstadt vormen het centrale thema van dit meertalige theaterstuk. In 1944 werd de propaganda film „Theresienstadt: Der Führer schenkt den Juden eine Stadt“ gemaakt. De nazi‘s richtten in het kamp nep-café´s en winkels in om het geheel het aanzien te geven van een normale leefomgeving. Maar de mooie beelden verborgen een gruwelijke werkelijkheid. Het theaterstuk trekt een parallel tussen de Nazi-propaganda-filmwereld en de ‘bubbel’ waarin velen nu leven onder invloed van sociale media. Ilse’s werk beschrijft het dagelijks leven in Theresienstadt zo intens, dat men zich bij het horen van haar teksten gevangen waant in de claustrofobische horror van oorlog en vervolging. De Duitstalige gedichten die ze in het geheim in dit ghetto schreef, waren voor veel gevangenen een baken van hoop. Deze nagelaten werken hebben op wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefd.

Eppie Dam, winnaar van de Gysbert Japicxprijs, heeft een aantal gedichten en liedteksten van Ilse Weber op indrukwekkende wijze in het Fries vertaald. Deze teksten worden in een tweetalige poëziebundel uitgegeven door Uitgeverij Afûk.

Holocaust-Hollywood is een voorstelling van de Stichting TheaterINEZiatief en kwam tot stand met steun van Tresoar, Aparthe communicatie en de Douwe Kalma Stifting.

Inez Timmer,
Actrice, zangeres en theatermaakster, is niet meer weg te denken uit het culturele landschap van Noord-Nederland. Ze trad op in meer dan 30 internationale musicals, speelt meerdere theatervoorstellingen en werd onlangs genomineerd voor de beste vrouwelijke bijrol in „A Little Night Music“. In 2019 had Inez haar daverende tv debuut in „The Voice Senior“.

Tseard Nauta
Is al jaren bekend als multi-instrumentalist, arrangeur, componist en zanger. Met zijn solo-programma ‚Rijk en Beroemd‘ trad hij meer dan 50 keer op in heel Nederland. Tseard is mede-oprichter van het bekende Klezmer orkest ‚Di Gojim’. Hij draagt een aantal composities bij aan deze voorstelling

 

 

 

 .